Opp bratte Mørkgonga til trolske Gyrihaugen- tur flyttet til lørdag 31.8.2019

Fellestur, Fottur, Voksne, Nærtopptur
Vandregruppa, DNT Oslo og Omegn
Oslomarka (se kart)
Dette arrangementet er over!

Mørkgonga er et trangt “hogg” i fjellet, og ganske utypisk for Nordmarksterrenget. På toppen av den trange kløften og videre opp på Gyrihaugen blir vi premiert med en fantastisk utsikt.

Turen starter ved en liten parkeringsplass på østsiden av Steinsfjorden, like nord for Elviktangen og ca 6 km fra avkjøringen ved Sundvollen på E16. Det er få parkeringsplasser der så vi ønsker å fylle bilene fra oppmøtested på Kolsås stasjon - endestasjon på Kolsåsbanen.

Turen opp gjennom skaret Mørkgonga ble stengt i 2018 etter at det gikk steinras ned i stien. Etter en befaring i stien i juni 2019 er det besluttet at turen til toppen går opp en  sikker sti via Skardstjern og opp på toppen av Mørkgonga- en tur som gir oss minst like god utsikt.  Når vi er oppe, blir vi belønnet med en fantastisk flott utsikt over Steinsfjorden, Tyrifjorden og vakre Ringeriksbygder. Turen videre går rundt Migartjern og opp på Gyrihaugen (682 moh), der utsikten er om mulig enda finere!

Gyrihaugen har en interessant historie som knutepunkt i mikrobølge-nettverket som ble bygget opp etter krigen og som la grunnlaget for de norske telefon- og tv-linkene. Tilbaketuren går ut over Gyriflaka, før vi tar av til Skardtjern og videre på skråsti ned lia tilbake til bilene.

Det er få parkeringsplasser ved Steinsfjorden så vi ønsker å fylle bilene fra oppmøtested på Kolsås stasjon - endestasjon på Kolsåsbanen. Det tar ca 30 minutter å kjøre fra Kolsås til parkeringsplassen ved Steinsfjorden. Det er lagt opp til påmelding for turen for å kunne koordinere biltransport.

Terreng og lengde: Turen er på ca. 10 km og vi regner med å bruke ca. 5 timer inklusive pauser. Gangtid er beregnet til 4 timer men utsikten lokker til pauser.

Start: Start ved parkeringen ved Steinsfjorden kl 10.45. Avreise fra Kolsås stasjon på Kolsåsbanen kl. 10.00. Vi anmoder de som blir passasjerer om å bidra med kr 50 til sine respektive sjåfører (bom og bil).

Ta med: Se Generell turinformasjon.

Kart: Nordmarka 1:50 000.

Opp bratte Mørkgonga til trolske Gyrihaugen- tur flyttet til lørdag 31.8.2019

På grunn av værforholdene som er meldt til helgen er turen flyttet til lørdag 31.august.   Mørkgonga er et trangt “hogg” i fjellet, og ganske utypisk for Nordmarksterrenget. På toppen ...

Turledere:

• Jan Eldegard Hjelle