Toppturer fra Rondvassbu

DNT-ruta over Høgronden 2115 moh i Rondane en tidlig morgen i juli.
DNT-ruta over Høgronden 2115 moh i Rondane en tidlig morgen i juli. Foto: Atle Bråtet

Turer for de aller fleste:

Rondeslottet 2178 m.o.h 

Dette bildet er tatt på toppen av Rondeslottet 3. juli 2014.
Dette bildet er tatt på toppen av Rondeslottet 3. juli 2014. Foto: Vilde Aaseth

Rondeslottet er den høyeste toppen i Rondane Nasjonalpark med sine 2178 m.o.h.. Turen tar 6-8 t tur/retur Rondvassbu. Du starter turen rett utenfor Rondvassbu, og det er godt merket med skilt og røde T-er hele veien. Etter ca. 1t gange fra hytta kommer du inn i en liten dal, Rondholet. Her er siste mulighet til å fylle vann før du kommer ned igjen. Etter dette begynner stigningen for alvor og du kommer etter hvert til toppen av Vinjeronden (2044 m.o.h). Herfra går du litt nedover igjen før du går opp til Rondeslottet, toppen som har fått sitt navn av sitt majestetiske utseende. Fra toppen, som ligger på grensen mellom Dovre og Folldal, har du god utsikt utover de andre toppene i nasjonalparken. Dette er en krevende tur som anbefales for de som har gått litt i fjellet før. Det er fullt mulig å gå turen med fjellvante barn. Man kan også nå toppen via andre ruter med andre startsteder. Om du starter turen fra Rondvassbu kan du velge om du vil snu og gå tilbake hit eller om du vil gå ned i Langlupdalen og fortsette til Bjørnhollia, noe som blir en noe lengre tur.

Vinjeronden 2044 m.o.h

Rondeslottet, Vinjeronden, Storronden
Rondeslottet, Vinjeronden, Storronden

Vinjeronden starter samme vei som Rondeslottet, og fra Rondvassbu må du gå over Vinjeronden for å komme til Rondeslottet. Turen er godt merket med skilt og røde T-er, og tar 4-6t tur/retur Rondvassbu. Turen er moderat krevende og passer de fleste med litt fjellerfaring.

Storronden 2138 m.o.h   

Sol og supert vær da vi var på tur til Rondane. Her er vi på vei opp til Storronden fra Rondvassbu og har utsikt sør-vestover i Nasjonalparkriket. Fint med en topptur for å fylle på med gode minner og flotte naturopplevelser!
Sol og supert vær da vi var på tur til Rondane. Her er vi på vei opp til Storronden fra Rondvassbu og har utsikt sør-vestover i Nasjonalparkriket. Fint med en topptur for å fylle på med gode minner og flotte naturopplevelser! Foto: Joakim Hope Soltveit

Storronden er den nest høyeste toppen i Rondane. Turen starter samme vei som Vinjeronden og Rondeslottet, men du kommer ganske tidlig til et skiltet veiskille. Videre er turen godt merket med røde T-er. Fra toppen har du god utsikt innover Illmanndalen og bortover mot de andre toppen i Rondane. Terrenget er ganske bratt og det er en del stor stein, men ikke så mye løs stein. Turen tar 4-6t tur/retur Rondvassbu og passer godt for de aller fleste, både små og store.

Veslesmeden 2015 m.o.h

Dette er Veslesmeden sett fra ryggen opp til Storronden. Bildet ble tatt 5. august 2016.
Dette er Veslesmeden sett fra ryggen opp til Storronden. Bildet ble tatt 5. august 2016. Foto: Anders Berg

Veslesmeden er en av de mest populære turene i Rondane, både sommer og vinter. Du starter med å gå et par hundre meter tilbake på veien, før du tar til høyre, og følger skiltene i retning Dørålseter via Rondhalsen. Turen er godt merket med både skilt og røde T-er. I starten er det slak stigning, og etter hvert kommer du til et skilt som fører deg til venstre, der det blir litt brattere og du kommer opp på et flatt platå. Herfra kan du endelig se toppen. Fra platået stiger du de siste høydemeterne ganske bratt opp til toppen. Den siste bratte partiet er absolutt verdt det når du ser utsikten fra toppen, her kan du se både Rondeslottmassivet i øst og Storesmeden i vest, og er du heldig og det er klart vær kan du se helt til Jotunheimen. Turen tar 4-6 timer tur/retur Rondvassbu, og i tillegg til å være en flott tur, er det en av de letteste 2000m toppene i Norge og egner seg for de aller fleste, inkludert barn.

På toppen av Veslesmeden i Rondane en utrolig vakker ettermiddag i august
På toppen av Veslesmeden i Rondane en utrolig vakker ettermiddag i august Foto: Sofie Scott

Turer for den mer erfarne:

Storesmeden 2016 m.o.h


På veg mot Smedeggen og Storesmeden
På veg mot Smedeggen og Storesmeden Foto: Hans Thorvald Nygaard

Storesmeden er med sine 2016 m.o.h bare en meter høyere enn sin lillebror, Veslesmeden, men byr likevel på nye utfordringer. Turen har to ulike ruter fra Rondvassbu, den korteste er gjennom Kaldbekkbotn. Da starter du samme vei som til Veslesmeden, men tar av stien litt tidligere innover Kaldbekkbotn. Her er det ikke noen merket sti, og turen til toppen er også umerket. Vi anbefaler derfor at folk som skal gå denne turen har kunnskap om kart og kompass. Turen tar deg videre opp på et platå mellom Storesmeden og Trolltinden, her kan det være litt vanskelig å finne en god vei opp, da det er mye løs stein. Fra platået går du videre opp til toppen. Det er ganske bratt og en del stor stein. Denne ruta tar 6-7t tur/retur og anbefales for erfarne turgåere.

Den andre ruten til Storesmeden, går via Veslesmeden. Du tar deg da først opp til Veslesmeden ved å følge den merka stien. For å så kunne gå det såkalte "bandet" til Storesmeden må du gå litt ned igjen og ta av til høgre. Her er det ingen merkinger og du må finne veien over på egen hånd. Dette krever mye fjellerfaring, godt vær og gode kart- og kompasskunnskaper. Ruta er krevende og det er en del smale partier. På slutten av "bandet", når man skal opp på Storesmeden, er det enkelte parti med litt klyving. Når du skal ned igjen går du ned på andre siden av Storesmeden og kommer da ned i Kaldbekkbotn, for så å følge den andre ruta tilbake til hytta. Denne ruta tar 6-8t tur/retur, den er svært krevende og anbefales kun for erfarne fjellfolk.

Veslesmeden og Storesmeden sett fra Trolltinden
Veslesmeden og Storesmeden sett fra Trolltinden Foto: Øystein Gården

Digerronden 2016 m.o.h, Midtronden 1 2060 m.o.h, Midtronden 2 2024 m.o.h og Høgronden 2118 m.o.h

Utsyn mot Digerronden Foto: Hilde Løken Magnussen
Utsyn mot Digerronden Foto: Hilde Løken Magnussen
Utsikt mot Diger- Midt og Stor Ronden
Utsikt mot Diger- Midt og Stor Ronden Foto: Kari Aalvik Buset

Digerronden, Midtronden 1&2 og Høgronden er de av 2000m toppene som ligger lengst unna Rondvassbu. Digerronden kan gåes tur/retur Rondvassbu som en dagstur, dette er en 7-8t tur uten båt og 5-7t med båten. Turen har mye løs stein og er ikke merka. Alle fire toppene kan også gåes på en tur, her er det flere mulige ruter, men uansett rutevalg er det en lang tur for de mer erfarne. Høgronden er merka fra Bjørnhollia, så ett alternativ er å starte der og gå over de fire toppene, og enten ta båten eller gå over Rondhalsen til Rondvassbu. Dette kan også gjøres andre veien. Ønsker du å gå fra Rondvassbu og ende opp på Rondvassbu er det mulig å ta båten over om morgenen og gå de fire toppene. Man vil da mest sannsynlig ikke rekke den siste båten, men det er mulig å gå over Rondhalsen tilbake. Alle alternativene for disse fire toppene er i stor grad umerkete og krevende turer. Turene annbefales kun for de godt fjellvante som er forberedt og vet at de kan takle en lang tur.


På vei opp Høgronden.
På vei opp Høgronden. Foto: Frode Linnes

Trolltinden 2018 m.o.h

Blåtime under Trolltinden i Rondane.
Blåtime under Trolltinden i Rondane. Foto: Gaute Boysen von Krogh
PANORAMA: Utsikt fra ryggen av Trolltind mot Verkilsdalen og Vassberget
PANORAMA: Utsikt fra ryggen av Trolltind mot Verkilsdalen og Vassberget Foto: Jonathan Andrew Photography

Trolltinden, tidligere kalt Sagtinden, er med sine 2018 m.o.h langt fra den høyeste toppen i Nasjonalparken, men det er likevel den mest krevende. Turen er ikke merka og vi anbefaler at de som skal gå den har kunnskap om bruk av kart og kompass. Du starter turen like bortenfor Rondvassbu, i starten følger du Rondhalsen før du tar av innover Kaldbekkbotn. Her går du opp mellom Steet og Storesmeden og følger ryggen bortover til toppen av Trolltinden. Det er en ganske luftig tur, da det er bratt ned på begge sider av eggen. Turen er også lang og tar 7-9t tur/retur Rondvassbu. Fra eggen har du flott utsikt ned i Verkilsdalen, på en fin dag er dette en riktig flott tur!

Trolltinden oktober 2017
Trolltinden oktober 2017 Foto: Øystein Gården